Новини и събития

"ЯНИЦА" ВИ ОЧАКВА СЪС СЛЪНЦЕ
И МОРЕ ПРЕЗ 2018 Г.!

 

 

 

 

Заповядайте в тайната ботаническа градина на леля Димитрина

 

 

 

"ЯНИЦА" ВИ ОЧАКВА СЪС СЛЪНЦЕ
И МОРЕ ПРЕЗ 2018 Г.!

повече

Екскурзии и туризъм

ИСТОРИЯ И ПРИРОДА НА РЕГИОНА

Само на 5 километра северозападно от Крапец и комплекс “Яница” се намира Дуранкулашкото езеро. По произход е естествен лиман - потопена морска долина, отделена от морето с пясъчна коса. Езерото е разположено на основния път на миграция на прелетните птици Via Pontica. На големия полуостров в езерото се намира храмът на Кибела - един от най-големите праисторически некрополи в света на възраст около две хиляди и петстотин години. В съседство са намерени и останките на най-старото и най-голямо неолитно селище в континентална Европа, което датира от 5250–3800 г. пр.н.е. С подобен произход на Дуранкулашкото са Шабленското и Езерецкото езера, разположени само на няколко километра на юг от Крапец. Тези две езера са посещавани от много птици, предимно ибиси, чапли и гмурци. Освен на много редки птици, езерата са и убежище на застрашените растителни видове. Най-старият фар на Черно море е разположен на десетина километра южно от “Яница”, до рибарското селище Кария на нос Шабла. Съвсем наблизо са и останките на византийска крепост от V век. На границата между общините Шабла и Каварна, в местността “Яйлата”, обявена за резерват, са открити тракийски некропол и праисторически пещерни жилища. В скалите е прокопан истински пещерен град със 101 документирани пещерни жилища с фиксирано човешко присъствие още от V хилядолетие преди новата ера. В едно от тях са запазени прабългарски рунически знаци, издълбани са и християнски кръстове. Нос Калиакра е разположен на 30 км южно от хотелски комплекс „Яница”. Брегът му е стръмен с отвесни скали, които се спускат 70 метра надолу към морето. Името на местността е променяно няколко пъти през вековете - Тетрасиада, Акре и Калиакра. Тази крепост по-късно става римско, а после и византийско владение. Днес все още могат да се видят останки от тези селища.

 


Балчик

“Белият град” е възникнал през VII-VI век пр.н.е. като гръцка колония. Балчик представлява пищна зеленина и амфитеатрално разположени къщи, бели скали и синьо море. През 40-те години на ХХ век красотата на този град пленила румънската кралица Мария и тук тя построила своята лятна резиденция - Двореца. В Ботаническата градина можете да видите и заснемете с Вашия фотоапарат цветя, храсти и дървета, събрани от цялото Средиземноморие, от бреговете на Тихия океан, Южна Азия и Америка, ако се включите в екскурзиите, които организират собствениците на „Яница” по желаното от Вас време и маршрут.

 


Велико Търново

Царският град, столицата на Второто българско царство (1187-1393 г.), е разположен на три хълма - Царевец, Трапезица и Света гора. Търново е място на едно от най-изящните архитектурни постижения на самоукия майстор Колю Фичето. Аудио-визуалният спектакъл "Звук и светлина" е уникална атракция за Европа и част от магията на Царевград Търнов.Преображенски манастир

Основан с подкрепата на цар Иван-Александър в края на Втората българска държава. По време на турското нашествие в българските земи бива опустошен и изпепелен. На днешното си място е възобновен през 1825 г. от просветения монах и учител отец Зотик. В манастира са вложили своя труд редица майстори от българското Възраждане като майсторът-строител Колю Фичето, иконописецът Захарий Зограф и светският художник Станислав Доспевски.


Габрово

Уникалният в Югоизточна Европа етнографски парк-музей на открито "Етъра" се намира на 8 км южно от центъра на гр. Габрово. Той ще Ви даде представа за живота на типичното българско занаятчийско селище преди 150 години. Малките калдъръмени улички, каменните чешми, тътенът на мелниците, газовите лампи, часовниковата кула и старите къщи пресъздават духа на българското Възраждане. Представени са около 20 занаяти, а посетителите могат да наблюдават процеса на изработване на сребърни орнаменти, грънчарски съдове, медни сечива и др.